(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2015)
Pembuktian merupakan faktor utama dalam memastikan keadilan dalam proses pentadbiran keadilan jenayah syariah. Makalah ini mengkaji tahap kefahaman isu berkaitan dengan pembuktian di mahkamah syariah seperti isu beban dan tahap pembuktian. Salah faham dalam perbezaan istilah dan prinsip-prinsip berkaitan akan menyukarkan keputusan adil dibuat. Makalah ini juga melihat pemakaian iqrar yang dibuat di luar mahkamah dan keterangan yang dibuat oleh pakar. Penulis membuat kajian terhadap undang-undang berkaitan dan juga keputusan oleh mahkamah. Pemahaman yang tepat tentang undang-undang pembuktian ini penting untuk pihak pendakwa, peguam dan mahkamah membuat keputusan yang adil. Kata kunci: pembuktian, mahkamah syariah, iqrar, qarinah, DNA