(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2016)
Makalah ini membincangkan kekuatan dan kebolehterimaan dokumen elektronik sebagai kaedah pembuktian di mahkamah syariah di Malaysia. Kajian menggunakan pendekatan kuantitatif dan soal selidik terhadap responden bagi meninjau persepsi mereka terhadap kebolehterimaan dokumen elektronik sebagai bukti di mahkamah syariah. Persepsi responden yang paling tinggi adalah terhadap keperluan mewujudkan Prosedur Operasi Standard untuk tujuan pengesahan sesuatu dokumen. Selain pendedahan dan latihan, usaha sama perlu dijalinkan dengan agensi yang mempunyai kepakaran dalam bidang dokumen elektronik bagi memantapkan pengetahuan dan sekali gus menjadikan mahkamah syariah sebuah badan yang dihormati dan disegani. Kata kunci: dokumen, elektronik, mahkamah syariah, kaedah pembuktian