(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2016)
Makalah ini menganalisis peruntukan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam (APKI) 2013 yang memperincikan pelbagai aspek dalam pembayaran manfaat takaful, termasuk yang berkaitan dengan penamaan sebagai pemegang amanah (pentadbir harta) atau benefisiari hibah bersyarat yang sebelum ini tidak dinyatakan secara terperinci dalam Akta Takaful 1984. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif secara analisis kandungan. Kajian mendapati perubahan perundangan daripada Akta Takaful 1984 kepada APKI 2013 bukan sahaja menyeragamkan praktis pembayaran manfaat takaful di Malaysia, malahan memberikan pilihan kepada peserta Muslim dalam pengagihan pembayaran manfaat takaful. Keadaan ini secara tidak langsung memberikan kelebihan kepada produk takaful berbanding dengan produk insurans konvensional dalam penawaran produk pengurusan risiko kepada masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia. Kata kunci: pembayaran manfaat takaful, Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013, Akta Takaful 1984, industri takaful