(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2016)
Makalah ini dimulai dengan perbincangan tentang perkembangan sejarah undang-undang keselamatan pekerjaan di United Kingdom dan Amerika Syarikat. Seterusnya, perbincangan dilanjutkan dengan melihat pengaruh negara tersebut terhadap perkembangan undang-undang di Malaysia. Di Malaysia, undang-undang keselamatan pekerjaan bermula dengan pembentukan Akta Kilang dan Jentera 1967 dan peraturan di bawahnya. Pembentukan undang-undang ini dianggap satu permulaan yang baik dalam perkembangan penggubalan undang-undang keselamatan pekerjaan. Kemudian, Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 pula dibentuk dan menjadi pelengkap kepada peraturan umum kepada hampir semua jenis perusahaan, serta meletakkan liabiliti menjaga keselamatan dan kesihatan kepada banyak pihak, selain majikan. Kaedah analisis sejarah digunakan untuk melihat sama ada undang-undang di kedua-dua negara Barat ini diciplak sepenuhnya di Malaysia atau telah melalui proses pengubahsuaian untuk disesuaikan dengan keadaan tempatan. Sebagai tambahan, analisis terhadap perkembangan Common Law juga diselitkan kerana pemakaian undang-undang ini dibenarkan di Malaysia di bawah Akta Undang-undang Sivil 1956. Kata kunci: sejarah undang-undang, keselamatan pekerjaan Teks penuh: PDF