(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2018)
Artikel ini membincangkan perkembangan undang-undang pentadbiran Islam di negeri utara Semenanjung bermula dari zaman prakemerdekaan sehingga pascakemerdekaan dengan tumpuan pada aspek peruntukan pusaka menggunakan kaedah analisis doktrin. Revolusi perundangan Islam yang berlaku mulai tahun 1952 sehingga tahun 2016 didapati tidak seimbang antara enakmen pentadbiran Islam negeri dengan enakmen negeri berdasarkan pindaan, penambahbaikan dan pemansuhan yang bersesuaian dengan kehendak arus perdana. Hasil kajian menunjukkan bahawa tidak berlaku evolusi perundangan yang dinamik dalam pentadbiran pusaka atau pewarisan sejak zaman prakemerdekaan sehingga zaman pascakemerdekaan sehingga menimbulkan pelbagai konflik. Kata kunci: harta pusaka, negeri utara Semenanjung, undang-undang pentadbiran Islam