Pengendalian Inkues Kematian di Bawah Undang-undang Malaysia (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2012)
Makalah ini bertujuan menjelaskan peranan dan fungsi pelbagai pihak, iaitu mahkamah, polis dan pendakwa raya dalam melaksanakan siasatan kematian. Siasatan kematian merupakan proses bagi mengenal pasti punca kematian. Aspek prosedur yang terkandung dalam Kanun Acara Jenayah (Akta 593) dan amalan perundangan yang terpakai dalam proses siasatan kematian akan diteliti dan dibahaskan. Seterusnya, penelitian ini akan turut mengenal pasti cabaran dan kelemahan yang wujud dalam pengendalian siasatan kematian dan seterusnya mencadangkan penambahbaikan kepada peruntukan dan amalan yang sedia ada.Kata kunci: inkues kematian, fungsi, prosedur, undang-undang, Kanun Acara Jenayah (Akta 593)AbstractThis article aims to highlight function and role of various parties, namely the police, the court and the public prosecutor in death inquiry investigation and proceeding. A death inquiry is carried out to investigate and ascertain the cause of death. Procedural aspects as contained in the Criminal Procedure Code (Act 593) as well as the practice of law in this country will be discussed and analyzed. This paper shall further analyze and provide some suggestions to be considered in respect of certain imprecision of laws as highlighted herein. Keywords: death inquest, function, procedure, law, Criminal Procedure Code (Act 593)